Europatipset mitt i veckan

Som rubriken säger – vi har en Europatipskupong mitt i veckan. En onsdagsrunda, utan jackpot dessutom. Det var ett tag sedan. Oavsett så är det alltid miljoner att fightas om på spelformen. Sammanfattningen av ovan är att vi inte kommer slåss mot lika många och lika stora system denna dag. Det krävs således rätt lite för att utdelningen ska skjuta i höjden och vissa radkombinationer kan slå ut många system. Att samtliga matcher avgörs idag onsdag är en liten extra krydda på moset, även om flerdagars kuponger har sin lilla charm ändå.

Tittar vi på dagens kupong så har vi tre riktigt stora favoriter, alla tre över 80%. Många anser att sådana här lag är bombvinnare och väljer att spika av. Det behöver inte alls vara fel att spika av någon eller kanske till och med två av dessa på vissa system, men någon bör behöva fällas. Alternativet är att fälla flera av de andra, lite större favoriterna på kupongen. Frågan är då vilket som är mest sannolikt, att fälla en stor eller flera medelstora. Det beror såklart på hur stor sannolikhet respektive favorit har att vinna, men detta går enkelt att räkna på. Matematik är ett fantastiskt redskap.

Hur går du då tillväga för att räkna ut sannolikheten för ett eller flera olika utfall?
Detta är för en del en självklarhet, men för vissa tål det att gås igenom. Att det sedan finns ytterligare dimensioner i poolspel, det har vi skrivit om ofta här på sidan, men just nu lägger vi det åt sidan.

Bästa sättet att beräkna sannolikhet för ett utfall är att använda sig av de odds som finns på marknaden (dvs spelbolagen). Oddsen på spelbolagen styrs av spelarnas insatser runt om i världen. När pengar kommer in på ett lag så justeras oddsen upp resp. ner för att ligga så korrekt mot den sannolikhet som spelarna runt om i världen bedömer. Anser du dig vara bättre än övriga ”sportsbettare” runt om i världen på att sätta ut odds och värdera vinstchanser, ja då utgår du helt enkelt från din egen värdering av vinstchans och struntar i oddsen som finns på spelbolagen.

Vi tar dagens tre stora favoriter som exempel.

Bayern München (streckade på 89%) står i oddset 1.22. Genom att ta 100/1.22 så får du 81,96. Du kan då på ett enkelt sätt uppskatta Bayerns vinstchans till runt 82%.

Ajax (streckade på 83%) står i oddset 1.30. Genom att ta 100/1.30 så får du 76,92. Uppskattad sannolikhet för Ajaxvinst är då 77%.

Atletico Madrid (streckade på 87%) står i strax under 1.20, vi räknar på 1.18. 100/1.18 = 84,74. Uppskattad sannolikhet är således ca 85%.

Vi kan nu konstatera att Atletico Madrid i nuläget är det laget som är mest korrekt streckade utefter vinstchans.

Stora favoriter bränner, det har skett och kommer fortsatta att ske. Och ju fler de är, ju större sannolikhet är att någon bränner. Vi såg Juventus igår som streckades på över 90% på Topptipset. Avgjorde först i 90 min…

Vill vi matematiskt beräkna hur stor sannolikhet det är för fler utfall i kombination, då får vi omvandla vinstchansen i % till decimalform. Ex Bayerns 82%, Ajax 83% blir 0,82 resp. 0,83.

Genom att multiplicera dessa två tal , 0,82 x 0,83 = 0,68. Detta innebär att sannolikheten att både Bayern och Ajax vinner är ca 68%. Vi multiplicerar nu 0,68 med Atletico Madrids vinstchans omvandlat till decimalform, 0,68 x 0,85 = 0,578. Vi får alltså en uppskattad vinstchans på de tre stora favoriterna till ca 58%. Och omvänt så är chansen att något av lagen bränner ca 42%.

På detta sätt kan du sedan kombinera olika beräkningar med olika utfall för både favoriter och underdogs. Till detta ska sedan en extra dimension läggas där du får väga in hur andra vassa spelare komponerar sina system, men det tar vi inte här och nu.

Nu till dagens systemförslag på Europatipset. Som brukligt bygger det på fem stycken spikar som tillsammans med övriga bygget av systemet ger en helhet som vi är nöjda med. Vi betalar inte för alldeles för många dåligt betalda rader men gör heller inte systemet omöjligt att träffa. Storleken på systemet påverkar också och vi siktar här in oss på att slå ut system som är mindre och i liknande storleksklass. Och med rätt utfall även betydligt större system.

Spikarna blir:

Manchester City (74%) – Korrekt streckade och lagets kvalitet ska ha vettig chans att få utdelning idag, till skillnad mot i helgens möte med Tottenham.

Ajax (83%) – även här en favorit som spikas, men som ovan beräknat har god vinstchans. Trots ev. frånfall i laget ska man gälla som klar favorit.

Marseille (28%) – Här kommer vår underdogspik. Laget har inte fått sina fans att jubla i CL ännu. men är det någon match de ska klippa är det denna. På hemmaplan är de starka och i nuläget är de faktiskt lite understreckade. Fint för ett hemmalag i CL.

Middlesbrough (54%) – rätt korrekt streckade utefter vinstchans. Vi gillar laget och hade bland annat vårt förtroende på Stryktipset i helgens om gick. Då förlorade man en jämn match mot Norwich, idag är det dags för revansch.

Cardiff (45%) – möter ett Coventry som ser riktigt bleka ut. Både spel och poängmässigt har det varit svagt. Cardiff själva har inte spelat in enormt mycket poäng men spelmässigt har det sett bättre ut än resultaten visar. En veckomatch på resande fot är aldrig lätt, men vi ser ändå värdet i tvåan här och spiken passar in i vårt bygge.

Våra reduceringar ställer krav på att en av fyra favoriter i de helgarderade matcherna behöver bränna (orange krav). Att notera är att vi lägger in Gladbach i denna favoritreducering. En favorit som många kanske väljer att spika då de ser intressanta ut streckmässigt. Kan rensa bra vid favoritfall, trots att det inte är några 70-80%.

Ytterligare ett reduceringskrav (röd) görs och detta viktas mot tecken vi tror kan slå ut en del av våra motståndares system.

Systemförslag på 896 rader

Andelsspelen som byggs av oss hittar du här i listan eller direkt inne hos vårt ombud hos Svenska Spel.

 

 

 

 

Spelstopp

{{ CountdownProvider.hours }}

Timmar

{{ CountdownProvider.minutes }}

Minuter

{{ CountdownProvider.seconds }}

Sekunder

Andelsspel

Miljongängets Mega ET

Antal andelar: 7 st

2650 kr

Köp andel

Miljongängets Miljonjakt

Antal andelar: 10 st

Miljongängets Röding

Antal andelar: 17 st

Miljongängets 500-ing

Antal andelar: 8 st

Miljongängets R-system

Antal andelar: 12 st

Miljongängets 220

Antal andelar: 20 st

Miljongängets 195

Antal andelar: 15 st

Miljongängets Lilla ET

Antal andelar: 15 st

Miljongängets Lilla R-system

Antal andelar: 12 st

Miljongängets 50-lapp

Antal andelar: 13 st

Våra storvinster
Sortera efter:
System
Spelombud
Datum
Vinst
Stryktipset
Svenska Spel
29 augusti 2020
4 744 140 kr
Stryktipset
Svenska Spel
22 augusti 2020
610 280 kr
Stryktipset
Svenska Spel
22 augusti 2020
597 420 kr
Stryktipset
Svenska Spel
28 november 2020
574 196 kr